przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Galaretki z kurczaka


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: dużo
Głosów: 7
Ocena: 3.29
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- ½ pory
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- maggi w płynie
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 ½ litra wody
- ½ puszki zielonego groszku
- usiekana natka pietruszki
- 4 jajka na twardo
- 3 roztarte ząbki czosnku
- pieprz mielony
- sól

Opis przygotowania:
Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ź szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
Opis / Uwagi:
Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych )
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 15775 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin