|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Galaretki z kurczaka |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: dużo Głosów: 7 Ocena: 3.29 Składniki: - 1 kurczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- ½ pory
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- maggi w płynie
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 ½ litra wody
- ½ puszki zielonego groszku
- usiekana natka pietruszki
- 4 jajka na twardo
- 3 roztarte ząbki czosnku
- pieprz mielony
- sól
|
Opis przygotowania: Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ź szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań . |
|
Opis / Uwagi: Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych ) |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: babciagramolka | Przepis czytano już 16198 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|