przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gazpacho


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 5
Głosów: 13
Ocena: 3.46
Składniki:
6-7 pomidorów
Papryka czerwona
Ogórek
Mała cebula
Ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego
łyżka oregano
łyżka bazylii
łyżka soli
łyżeczka curku
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka słodkiej suszonej papryki
Sok pomidorowy
4 kromki białego chleba bez ziaren
2 łyżki oliwy z oliwek
Natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:
Pomidory nacinamy u nasady, wykrawamy głąb i parzymy, po czym obieramy ze skóry. Z papryki wycinamy wnętrze, kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiej miski. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do papryki (moja mama dodaje też trochę pociętych plasterków selera naciowego), ogórka (może być zielony, może być też i gruntowy, jeśli gruntowy to potrzebujemy 3 ogórków) obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Sparzone pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do warzyw w misie. Zasypujemy ziołami, solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką, zalewamy oliwą i octem. Miksujemy blenderem na małych obrotach na jednolitą masę. Okrawamy kromki chleba ze skórek i tniemy w drobną kostkę i oczywiście dorzucamy do miski i mieszamy, by chleb nasiąkł, po czym znów miksujemy. Dolewamy około 100ml soku pomidorowego (lub więcej jeśli chcemy rzadsze gazpacho), całość dokładnie mieszamy i gotowe. Gazpacho podajemy na zimno udekorowane natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 3275 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a majki














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin