Opis przygotowania: Pomidory nacinamy u nasady, wykrawamy głąb i parzymy, po czym obieramy ze skóry. Z papryki wycinamy wnętrze, kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiej miski. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do papryki (moja mama dodaje też trochę pociętych plasterków selera naciowego), ogórka (może być zielony, może być też i gruntowy, jeśli gruntowy to potrzebujemy 3 ogórków) obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Sparzone pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do warzyw w misie. Zasypujemy ziołami, solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką, zalewamy oliwą i octem. Miksujemy blenderem na małych obrotach na jednolitą masę. Okrawamy kromki chleba ze skórek i tniemy w drobną kostkę i oczywiście dorzucamy do miski i mieszamy, by chleb nasiąkł, po czym znów miksujemy. Dolewamy około 100ml soku pomidorowego (lub więcej jeśli chcemy rzadsze gazpacho), całość dokładnie mieszamy i gotowe. Gazpacho podajemy na zimno udekorowane natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. |