|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gołąbki z kaszy manny (mój przepis) |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 6 osób Głosów: 37 Ocena: 4.94 Składniki: - 2-2,5 kg kapusty białej
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 duże cebule
- 4 szklanki kaszy manny
- 4 rosołki drobiowe Winiary
- 3 jajka
- 2 koncentraty pomidorowe (jeśli Pudliszki to 1-1,5)
- 25 ml przyprawa do zup Winiary
- Vegeta
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
|
Opis przygotowania: Kapustę i cebulę w miarę możliwości drobno szatkujemy, dajemy do miski i przesypujemy Vegetą. Mieszamy i pozostawiamy ok.10min., później gnieciemy mocno tak by puściła sok i zmiękła. (odcedzamy sok). Dodajemy jajka magi i mięso, mieszamy i dodajemy kaszę manną (surową) i pieprz. Mieszamy i jeszcze przyprawiamy do smaku. Formujemy wałeczki (8-10cm), obtaczamy w mące i smażymy na ciemniejszy niż złoty kolor. Układamy do garnka luźno. Na końcu tłuszcz z mąką z patelni wlewamy do garnka z gołąbkami i dodajemy rosołki oraz koncentraty pomidorowe całość uzupełniamy wodą tak aby gołąbki były zakryte 1cm ponad. Gotujemy 40min na lekkim ogniu. |
|
Opis / Uwagi: Jeśli masa przed formowaniem jest zbyt luźna to dodajemy kaszy. Jeśli ktoś chce może dodać pieczarki. Ja lubię jeść je zaraz po usmażeniu polecam!!! |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: zyry69 | Przepis czytano już 10116 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
gołąbki Dodał/a ~syladance dnia 2011-01-18 11:03:33
ja uwielbiam wersję smażoną , a sosik robie osobno:). Robie dwie wersje sosu. Albo pomidorowy, albo pieczarkowy. Zależne od humoru, chociaz ostatnio zrobiłam serowy z ziołami i też było pycha:) tylko wtedy musi na talerzy być coś kwaskowego, no kapustka kiszona, albo grzybki lub korniszonki:)
|
|
|
|