|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Golonka wędzona |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.17 Składniki: 5 kg golonki wieprzowej,
26 łyżek soli,
3 łyżeczki saletry,
25 ziaren ziela angielskiego,
2 - 3 sztuki liści laurowych,
3 l wody.
Uwaga! Łyżka oznacza dużą łyżkę stołową,
łyżeczka małą łyżkę (taką jak do herbaty).
|
Opis przygotowania: Z podanych składników (soli, saletry, wody) przygotować solankę zalewową. Golonki, oczyszczone ze strzępków mięsa i tłuszczu, ułożyć w naczyniu kamionkowym, zalać solanką w ilości pokrywającej mięso, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, nakryć talerzykiem, obciążyć i wstawić do chłodnego pomieszczenia na 6 - 10 dni. Upeklowane golonki obmyć ciepłą wodą, oczyścić ostrym nożem powierzchnię skóry z pozostałości szczeciny i naskórka, odciąć odmoczone strzępki mięsa i tłuszczu i odłożyć na 2 - 3 godziny w celu odcieknięcia z solanki. W węższym końcu założyć pętelki do zawieszenia.
Golonki przewidziane do dłuższego przechowywania osusza się w przewiewie przez 3 - 4 godziny i wędzi zimnym dymem przez 4 - 5 dni. Golonki przeznaczone do spożycia w ciągu kilku dni wystarczy obsuszyć przez 2 godziny i wędzić ciepłym dymem przez 3 - 4 godziny. |
|
Sposób przygotowania: Wędzone | |
Przepis czytano już 14805 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|