przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gratin dauphinois

Poziom: średni
Czas: 50 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 duże ziemniaki około 1 kg
- Czosnek
- Tymianek
- Liście laurowe
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- pieprz czarny
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- Opcja: dodatek startego żółtego sera, ostrego, dobrze topliwego

Opis przygotowania:
Kremówkę doprawić pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Przecedzić.
Ziemniaki pokroić w cienkie talarki. Wyłożyć nimi naczynie, dobrze wysmarowane masłem. Doprawiając pieprzem, solą, tymiankiem i zalewając sosem z kremówki przesypując serem (opcja).Postępujemy tak z każdą warstwą ziemniaków, warstw nie może być więcej jak 5. Piec w 200oC prze około 45 minut, bez termoobiegu.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 4089 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin