|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grillowany tuńczyk z sałatką grecką |
|
Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: Zależy od ilosci Tuń Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - stek z tuńczyka (musi być świeży:)), grubość około 1,5cm do 2cm
- młode ziemniaki
- oliwki czarne lub zielone - może być mix :)
- ogórek surowy
- czerwona cebula
- bazylia
- feta
- pomidor (np. malinowy)
- cytryna
|
Opis przygotowania: Od Początku:)
1. Ładny kawałek tuńczyka skrapiamy cytryną, dodajemy sól, pieprz, troszkę oliwy z oliwek.
2. Nagrzewamy grill (może być patelnia grillowa).
3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, możemy dodać koperek do smaku. Ugotowane ziemniaczki studzimy.
4. Obieramy ogórka i kroimy w kostkę, z pomidorów wycinamy środek i kroimy w większą kostkę, cebule na pół i cienkie plasterki, ser Feta w średnią kostkę.
5. Przygotowujemy dresing: do miksera wlewamy oliwy z oliwek i wrzucamy świeżą bazylie, sól, pieprz. Miksujemy wszystko.
6. Tuńczyka kładziemy na grilla; grillujemy po około 2 minuty z każdej strony przekręcając na boki żeby powstała ładna "kratka":).
7. Jeśli tuńczyk jest gotowy, do miski wrzucamy ogórka, pomidora, czerwoną cebulę, oliwki, fetę i pokrojone ziemniaczki (połówki lub paski), wlewamy trochę dresingu i delikatnie mieszamy.
8. Wymieszaną sałatkę wykładamy do naczynia, na wierzch kładziemy naszego tuńczyka.
9. Podajemy z plasterkiem cytryny lub połówkę cytryny, kładziemy na grill i układamy obok ryby. Możemy polać rybę naszym sosem z bazylii.
10. Gotowe! Znakomite danie na ciepłe dni:). |
|
Opis / Uwagi: Jeśli chcemy pokroić fetę w ładne kawałki nóż wkładamy pierw do gorącej wody (feta jest bardzo krucha). |
| Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis został dodany przez: kubas | Przepis czytano już 7625 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|