|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grochówka z boczkiem i ziemniakami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 szklanki grochu (najlepiej łuskanego)
- 10 dag boczku
- 10 dag kiełbasy
- 1 żeberko wędzone (10 - 15 dag)
- włoszczyzna
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- majeranek
- listek laurowy
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek i żeberko, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2 - 3 ząbki czosnku, listek laurowy i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wyjąć boczek, żeberko i kiełbasę, pokroić w kostkę, włożyć z powrotem do zupy.
Z tłuszczu i mąki zrobić umianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i majerankiem.
Zupę tą można ugotować jako przecieraną, wtedy osobno gotuje się wywary z wędlin i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetarty groch. |
|
Opis / Uwagi: Rada: Jest to jedna z "grających" zup dlatego należy dodać szczodrze majeranku, który łagodzi ... wzdęcia... |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4851 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|