| Gruszki faszerowane serem pleśniowym | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  30 min.Porcji:  2Głosów: 4Ocena: 3.25
- 2 gruszki
 - 1/2 sera Danablu
 - 1 łyżka białego sera
 - 1 łyżka gęstej śmietany
 - 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
 - 2 łyżeczki usiekanego koperku
 - sok z 1/2 cytryny
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ser pleśniowy, biały, śmietanę , 2 łyżki mielonych orzechów  utrzeć razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne. Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną . Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych orzechów .
 Podawać schłodzone jako samodzielną przystawkę .
 Gruszki nie mogą być słodkie , raczej z tych kwaskowatych
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Wytrawna przystawka . Specyficzny smak - dla miłośników serów pleśniowych .
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 13512 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |