|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grzaniec korzenny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - woda
- 2 łyżki miodu (najlepiej wrzosowy)
- 4 - 5 goździków
|
Opis przygotowania: Przygotowuje się go tak samo jak grzaniec piwny, z tym że zamiast piwa czy wina stosuje się wodę. Ilość wody zależy od dalszego przeznaczenia grzańca. Jeśli będzie on pity samodzielnie, ilość wody należy dobrać tak jak w grzańcu piwnym. Jeśli będzie dodatkiem do herbaty, wystarczy pół szklanki wody. Sam dobór przypraw i proces przygotowania grzańca jest taki sam jak dla grzańca piwnego.
Stosowanie: można pić grzaniec samodzielnie. Wystarczy wlać go do kubka, posłodzić miodem lub sokiem malinowym i wypić na gorąco. Można tez dodać do herbaty w mniejszej lub większej objętości, ewentualnie całość posłodzić i również wypić. Wybór zależy od osoby pijącej. |
|
Opis / Uwagi: Grzaniec korzenny jest odmianą grzańca piwnego. Ma analogiczne do niego właściwości i działanie, ale nie ma w nim alkoholu. Jego przeznaczenie jest także podobne: przeziębienie, marznięcie, przechłodzenie. |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 7530 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|