|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gulasz wieprzowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 10 Głosów: 9 Ocena: 4.11 Składniki: 1kg mięsa wieprzowego
Olej
Papryka słodka suszona
Papryka ostra suszona
Pieprz czarny
Sól
Majeranek
4 ziela angielskie
5 owoców jałowca
3 liście laurowe
Vegeta/Kucharek/Warzywko lub 2 kostki rosołowe
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 marchewki
Koncentrat pomidorowy
Mąka pszenna
|
Opis przygotowania: Mięso powierzchownie oczyszczamy z błon i kroimy w małe kawałki, wrzucamy do miski i posypujemy obficie słodką papryką i 2 łyżeczkami ostrej, 2 łyżeczkami soli, dodajemy odrobinę oleju i wcieramy wszystko w kawałki mięsa. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce (półplastry), czosnek w cienkie plasterki a marchewkę w krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy nasze mięso, z początku mieszamy często by nie przywierało do dna, gdy puści wodę mieszamy tylko od czasu do czasu. Mała ciekawostka - takie obsmażanie mięsa nazywa się soterowaniem. Gdy mięso będzie już ścięte z każdej strony dodajemy pieprz i vegetę/skruszoną kostkę rosołową, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca i mieszamy, smażymy około 5 minut mieszając co jakiś czas po czym zalewamy około 2 litrami zimnej wody i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i 2-3 solidne szczypty majeranku i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dusimy 5 minut, na koniec dodajemy zawiesinę z zimnej wody i mąki pszennej by zagęścić gulasz, gotujemy następne 5 minut i gotowe. Podajemy z ziemniakami z wody, chlebem, makaronem, a niektórzy nawet podają z kaszą gryczaną.
Smacznego :) |
|
Opis / Uwagi: Na gulasz używam albo łopatki albo pieczeni, ale równie dobrze możemy użyć karkówki, schabu, biodrówki. Jeśli mamy całą szynkę to na gulasz możemy użyć przedniego frykanda, czyli przednią część udźca. |
| Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 6709 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|