przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Haluszki - Słowackie kluski kładzione


Poziom: b. atwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2
Gosw: 21
Ocena: 4.36
Skadniki:
Mąka pszenna - 1 szklanka
3 młode ziemniaki
Jajko
Sól
Pieprz
Kiełbasa 20dag
Śmietankowy serek topiony

Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do miski. Wbijamy jajko i mieszamy ręką łącząc składniki, dolewamy nieco ciepłej wody, ale nie za dużo bo trochę wody wyszło też z ziemniaków. Dodajemy szczyptę soli i 3 szczypty pieprzu i zasypujemy mogą, wciąż mieszamy, wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki. Kładziemy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia, mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna. Na Słowacji haluszki podaje się z bryndzą lub z kiełbasą, my możemy ponieść się fantazji i zrobić omastę łączącą oba warianty. Na patelni smażymy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę i posypujemy nią kluski gdy będą już gotowe. A serek topiony rozprowadzamy zaraz po odcedzeniu naszych kluseczków i umieszczeniu ich w glinianej misce.
Region:  Pozostae
Sposb przygotowania:  Gotowane
Przepis zosta dodany przez:  majki
Przepis czytano ju 6358 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 1)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)



Doda/a majki





Haluszki
Doda/a ~Ania dnia 2017-05-09 21:06:03

Przepis ten przypomina mi polskie przecieraki (kluski ziemniaczane), a nie biae sowackie pyszne haluszki, ktre zawsze jadam bdc na Sowacji. Haluszki przypominaj polskie kluski kadzione, a rnica polega na sposobie ich formowania.













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin