Hiszpańska tortilla |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 2.67 Składniki: - 10 jajek
- 4 duże cebule
- 1 kg ziemniaków
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
|
Opis przygotowania: 1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki.
2. Tak samo pokrój cebulę.
3. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj.
6. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu.
7. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę.
8. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. |
|
Opis / Uwagi: Tortilla to rodzaj omletu, w którym obowiązkowe są plasterki ziemniaków i cebula. Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie kanapkowe okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę. No co jak co, ale Hiszpanie wiedzą, co dobre. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska |
|
Przepis został dodany przez: macho |
Przepis czytano już 8760 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |