| Hiszpańska tortilla | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 40 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 3Ocena: 2.67
- 10 jajek
 - 4 duże cebule
 - 1 kg ziemniaków
 - sól i świeżo zmielony pieprz
 - oliwa z oliwek
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki.
 2. Tak samo pokrój cebulę.
 3. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut  aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.
 4. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
 5. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj.
 6. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu.
 7. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę.
 8. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Tortilla to rodzaj omletu, w którym obowiązkowe są plasterki ziemniaków i cebula. Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie kanapkowe okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę. No co jak co, ale Hiszpanie wiedzą, co dobre.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia hiszpańska | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  macho | 
	| Przepis czytano już 9602 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |