przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik z orzechami

Poziom: średni
Porcji: dla 8 osób
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
- 180 g zmielonych orzechów włoskich zmiksować
- 200 g bułki tartej
- 5 sztuk jajek
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 łyzeczka cynamonu
- 250 g masła (miekkie)
- 250 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- skórka z cytryny (około 10 g)
Nadzienie:
- 50 g rodzynek
- 5 łyżek rumu
- 1 kg jabłek (kwaśnych)
- 120 g marmolady z brzoskwiń

Opis przygotowania:
1. Dzien wczesniej umyc i osuszyc rodzynki, włozyc do słoika zalać rumem.
2. Orzechy wymieszać z bułką tartą, jajkami, cukrem waniliowym, solą, cynamonem, oraz skórką z cytryny.
3. Jabłka obrać i pokroić w blaszki, masło z cukrem zmiksowac, powoli dodając mase orzechową (punkt 2)
4. Blache z wysokim rądem wyłożyć papierem do pieczenia. Mase wylać na blache wyrownując dużym nożem na przygotowanym podłożu krażki jabłek, lekko wlepiając je w mase.
5. Do przygotowanego wcześniej piekarnika o temperaturze 180°C. wstawiamy ciasto na środkową szyne, czas wypieku 45 minut.
6. Rodzynki odcedzić na sitku, przygotowaną marmelade w małym garnku zagotować. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika po upływie 45 minut posmarować góre ciasta marmeladą oraz posypać rodzynkami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7469 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin