Opis przygotowania: 1. Dzien wczesniej umyc i osuszyc rodzynki, włozyc do słoika zalać rumem.
2. Orzechy wymieszać z bułką tartą, jajkami, cukrem waniliowym, solą, cynamonem, oraz skórką z cytryny.
3. Jabłka obrać i pokroić w blaszki, masło z cukrem zmiksowac, powoli dodając mase orzechową (punkt 2)
4. Blache z wysokim rądem wyłożyć papierem do pieczenia. Mase wylać na blache wyrownując dużym nożem na przygotowanym podłożu krażki jabłek, lekko wlepiając je w mase.
5. Do przygotowanego wcześniej piekarnika o temperaturze 180°C. wstawiamy ciasto na środkową szyne, czas wypieku 45 minut.
6. Rodzynki odcedzić na sitku, przygotowaną marmelade w małym garnku zagotować. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika po upływie 45 minut posmarować góre ciasta marmeladą oraz posypać rodzynkami. |