Jabłka z miodem w cieście biszkoptowym |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 10 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 6 jabłek (np. antonówki)
- 6 łyżeczek miodu
- kilka włoskich orzechów
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 3 dag masła
- 3 łyżki tartej bułki
|
Opis przygotowania: Umyte jabłka obrać, odciąć od strony szypułki mały krążek, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i w powstałe otwory włożyć miód wymieszany z drobno posiekanymi orzechami (można też napełnić jabłka konfiturą z wiśni lub dżemem z czarnych porzeczek). Przykryć nadziane jabłka odciętymi wierzchołkami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitą pianę i wymieszać z mąką. Rozłożyć ciasto na każdym jabłku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Podawać gorące lub lekko przestudzone. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4919 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |