Jajka faszerowane wg Babci Basi |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 5 Ocena: 3.40 Składniki: - 4 jajka
- 2 łyżki usiekanego koperku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz mielony
- bułka tarta
- masło dosmażenia
|
Opis przygotowania: Jajka ugotować na twardo . Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej tak by się panierował .Smażyć na maśle na rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące , lub na zimno . Smaczne są i takie i takie |
|
Opis / Uwagi: Swego czasu było to w naszym rodzinnym gronie dyżurne danie na pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 12426 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |