przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jajka pod beszamelem

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 5 jajek
- 1 puszka szparagów (fasolki szparagowej)
- 20 dag szynki
- 15 dag żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku

Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól

Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki (3 odłożyć).
Szparagi osączyć, szynkę pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce. szczypiorek posiekać, kilka łodyżek odłożyć.
Rozpuścić masło. Wsypać mąkę i mieszając podgrzewać, aż zasmażka się spieni. Zdjąć z ognia, dolać porcję mleka, i mieszając, zagotować. Wlewać kolejne porcje, a potem mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
Połowę sosu wlać do naczynia do zapiekania.
Ułożyć na nim szynkę, szparagi i jajka, posypać startym serem.
zapiekać około 10 minut w 180 stopniach.
Udekorować ćwiartkami jajek i szczypiorkiem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6667 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin