Opis przygotowania: Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto.
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wylać na sito
i odcedzić.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju.
Do miski wyłożyć ziemniaki, dodać ugotowaną kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, po czym masę wymieszać.
Można też dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie.
Duże liście kapusty sparzyć, rozłożyć na stolnicy, skroić grube nerwy liściowe.
Rozłożyć na nich przygotowane nadzienie, zwinąć gołąbki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem, skropić masłem lub margaryną i wstawić na pół godziny do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.
Aby liście kapusty zbytnio się nie zrumieniły, blachę należy przykryć kawałkiem alufolii lub pergaminu, skrapiając przedtem gołąbki wywarem z liści kapusty lub wodą.
Gołąbki podaje się z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym lub grzybowym. |