przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Jarskie gołąbki

Poziom: atwy
Porcji: 10 - 15
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 szkl. wody
- 10 dag pieczarek
- lub kilka suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- nasiona kopru
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 dag masła
- albo margaryny
- 15 dużych liści z kapusty białej lub włoskiej

Opis przygotowania:
Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto.
Obrane ziem­niaki zetrzeć na drobnej tarce, wylać na sito
i odcedzić.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju.
Do miski wyłożyć ziemniaki, dodać ugotowaną kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, po czym masę wymieszać.
Można też dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie.
Duże liście kapusty sparzyć, rozłożyć na stolnicy, skroić grube nerwy liściowe.
Rozłożyć na nich przygotowane nadzienie, zwinąć gołąbki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem, skropić masłem lub margaryną i wstawić na pół godziny do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.
Aby liście kapusty zbytnio się nie zrumieniły, blachę należy przykryć kawałkiem alufolii lub pergaminu, skrapiając przedtem gołąbki wywarem z liści kapusty lub wodą.
Gołąbki podaje się z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis zosta dodany przez:  termar
Przepis czytano ju 6434 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin