przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jesienna nalewka

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 4 litry
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
400 liści z wiśni
2 litry wody
1,5 kg owocĂłw aronii
1,5 kwasku cytrynowego
2 kg cukru
1 litr spirytusu

Opis przygotowania:
Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
płyn Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
Studzimy.
(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Na zdrowie!!!
Przepis w użyciu w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów,.. odkąd poznano działanie aronii.
Opis / Uwagi:
Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7214 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a termar
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin