przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kaczka po chińsku

Poziom: średni
Głosów: 10
Ocena: 4.10
Składniki:
Na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sherry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 1/2 łyżki octu
- 1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z pięciu przypraw (zastępczo można użyć sproszkowanych goździków)
- 1 świeża sprawiona młoda dzika kaczka około 850 g
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka obranego i startego korzenia imbiru

Do sosu:
- 3 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszane w małej ilości soku ananasowego i 250 g ananasa w kawałkach (z puszki)
- 1 łyżka ekstraktu mięsnego
- sól i pieprz
- 6 łyżek obranych ze skórki migdałów

Opis przygotowania:
Wymieszać składniki marynaty i posmarować kaczkę wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka. Po upływie 15 min. zmniejszyć temperaturę do 180°C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30 - 40 min., często polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i pięknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, domieszać mąkę ziemniaczaną i razem zagotować jeszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić tak na 10 min.
Na małej patelence zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z ekstraktem mięsnym i przygotowanym sosem ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do salaterki, posypać migdałami i polać sosem.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 23508 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin