przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kalafior z pieczarkami i wędliną

Poziom: łatwy
Porcji: 6
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- ok. 600 g kalafiora
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki tłuszczu
- 1/4 litra bulionu (może być z kostki)
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 40 g startego, żółtego sera
- 100 g kiełbasy szynkowej
- sól
- cukier
- pieprz
- przyprawa Maggi

Opis przygotowania:
Kalafior oczyścić, umyć.
Obgotować przez 10 min w wodzie z solą i cukrem.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, przesmażyć na 1 łyżce tłuszczu.
Na drugiej patelni zrobić zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i mąki, wlewać zimny bulion, podgrzewając i mieszając. Zagotować, dodać koncentrat, pieczarki, przyprawić. Sos zdjąć z ognia, rozprowadzić śmietaną.
Wędlinę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć cząstki kalafiora, kiełbasę, polać sosem, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 stopni C.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5668 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin