przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kapuśniak z wędzonką

Poziom: łatwy
Porcji: dużo
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 30 dkg kiszonej kapusty
- 20 dkg ziemniaków
- 5 dkg wędzonego boczku
- cebula
- ząbek czosnku
- kostka rosołowa wołowa
- listek laurowy
- łyżka oleju
- kminek
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać boczek, podsmażyć. Włożyć kapustę, dusić 8 - 10 min. pod przykryciem, często mieszając. Zagotować 2 l wody, wrzucić ziemniaki, gotować 10 min. Dodać kostkę rosołową, czosnek, liść laurowy oraz kapustę z cebulą i boczkiem. Przyprawić do smaku solą pieprzem ewentualnie kminkiem. Gotować jeszcze 5 - 7 min.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 4923 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin