Karkówka bez soli bd |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 3 Ocena: 2.67 Składniki: - 1 cała karkówka (1-2 kg)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 5-6 liści kapusty
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka jagód jałowca
- 1 szklanka białego wina
- 4-5 plastrów słoniny
- 2 łyżki oleju
|
Opis przygotowania: Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten zestaw zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek. Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem. Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.
Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem. |
|
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 9886 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |