przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karkówka w piwie

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Głosów: 11
Ocena: 3.64
Składniki:
- karkówka
- czosnek
- piwo wiśniowe lub malinowe

Przyprawy ziołowe:
- oregano
- majeranek
- papryka
- bazylia
- tymianek
- estragon w/g uznania
- pieprz
- sól

Opis przygotowania:
Całą karkówkę szpikujemy czosnkiem (ilość w/g uznania), obsypujemy przyprawami (żeby nie prześwitywało mięso) - pozostawiamy na noc w lodówce.
Całą karkówkę pieczemy około 40 min. temp. 180 stopni w piekarniku na rusztach.
Gorącą karkówkę kroimy w grubsze plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego - podlewamy piwem - wkładamy do piekarnika temp. 180 stopni około 1/2 godziny. (czas pieczenia uzależniony od wielkości karkówki - ja podaję na taką około 2,5 kg.
Podajemy na półmisku udekorowanym zielona strzępiasta sałatą.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  profesor59
Przepis czytano już 15365 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin