Opis przygotowania: 1 . Podgrzej mleko . Drożdże połącz z 1/2 szklanki mleka , łyżką cukru i 10 dag mąki . Przykryi i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut .
2 . Masło roztop w rondelku . W misce utrzyj jajka z pozostałym cukrem , dodaj przesianą mąkę , resztę mleka , szczyptę soli orazdrożdżowy rozczyn . Wyrób ciasto i po trochu wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło . Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia tłuszczu .Odstaw na godzinę . Gdy ciasto podwoi objętość , rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj z niego małe koła . Do każdego pączusia potrzebne będą dwa kółka . Na jednym rozłóż odrobinę nadzienia , przykryj drugim i starannie zlep , formując kulkę . Pączki układaj na deseczce oprószonej mąką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
3 . Tłuszcz rozgrzej w szerokim rondlu , wkładaj pączki i smaż pod przykryciem . Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać . Usmażone na złoty kolor , ostroznie wyjmij łyżką cedzakową , wykładaj na bibułę do odsączenia tłuszczu . Po wystudzeniu polej je lukrem . |