przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kawa po grecku


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: na 4 filiżanki
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- kawa
- cukier
- woda

Opis przygotowania:
Opis przygotowania:
Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zw- Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru.
- Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek.anych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.
Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:
- Sketos - mocna bez cukru.
- Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz.
Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki). Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia. W momencie gdy "kożuch wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia na bok. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody.
Opis / Uwagi:
Możesz szybko przygotować
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Gotowane
Źródło:  Kulinarny Atlas Świata
Przepis został dodany przez:  lelcia1996
Przepis czytano już 4133 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin