Kawa po staropolsku |
|
Poziom: średni Porcji: jedna Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
20 ml winiaku
cynamon, goździki, miód, cukier
40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka
|
Opis przygotowania: W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy. Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki. Na koniec doprawiamy odrobiną miodu. Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną cynamonu. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5710 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |