przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kergulena pieczona z warzywami

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 8 dymek posiekanych wraz ze szczypiorem
- 4 kerguleny (lub 8 filetów) o łącznej wadze 75 - 80 dkg
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sok z jednej cytryny
-4 małe posiekane pieczarki
- 2 duże pomidory bez skórki i nasion, posiekane
- pół pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pół opakowania gęstej kwaśnej śmietany

Opis przygotowania:
Na dno dużego naczynia żaroodpornego (tak dużego, aby ryby zmieściły się ułożone jedna obok drugiej) wsypać posiekaną dymkę i lekko ją posolić. Na cebuli ułożyć ryby, posypać je solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Posypać ryby siekanymi pieczarkami, na wierzchu ułożyć pomidory, a całość pokryć warstwą natki. Ostrożnie polać potrawę winem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec, aż ryby będą gotowe (20 - 30 min.). Wówczas odlać cały płyn do rondelka, a ryby trzymać w cieple. Sos wymieszać trzepaczką ze śmietaną, doprowadzić do zawrzenia i chwilę gotować na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Polać sosem ryby i zaraz podawać.
Opis / Uwagi:
W przepisie oryginalnym występuje okoń morski. Oprócz kerguleny można jako jego zamiennik zastosować solę, halibuta lub nawet dorsza
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 14507 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






okropne!!!
Dodał/a ~yooraz dnia 2010-12-05 22:34:57

2 ryby polecialy do kosza :( zapach ryby w polaczeniu z cebula...okropne











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin