|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ketchup domowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1/2 kg jabłek
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
|
Opis przygotowania: Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło.
Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6708 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|