Kiełbasa bieszczadzka |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 13 Ocena: 4.15 Składniki: - 2.2 kg karczku wieprzowego bez kości
- 2.4 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 0.7 kg boczku świeżego chudego
- 0.9 kg wołowiny bez kości
- 4 główki czosnku
- 30 gram pieprzu mielonego czarnego
- trochę ponad garść peklosoli (może być sól zwykła)
- szklanka wody
- jelita naturalne
- nić bawełniana żaroodporna
|
Opis przygotowania: Boczek i kawałki tłustego mięsa zmielić (sitko z małymi oczkami).
Połowę chudego mięsa i wołowinę zmielić (sitko z dużymi oczkami).
Pozostałe mięso pokroić na kawałki wielkości figi.
Wszystko wymieszać, dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy, wodę i długo wyrabiać ręcznie.
Kilkakrotnie wypłukać jelita i wypełniać masą mięsną z pomocą maszynki i klinowej tulejki. Końce mocno zawiązać nicią i powiesić pęta na jedną noc żeby obeschły. Na drugi dzień wędzić około 4 godziny bez dymu, przy użyciu twardego drewna bez kory. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Wędzone |
|
Przepis został dodany przez: glt |
Przepis czytano już 12612 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |