przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kisiel truskawkowy


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 0,5 l truskawek pasteryzowanych w cukrze
- 2 szklanki dobrej wody
- sok z cytryny i cukier do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml naturalnego jogurtu
- łyżeczka skórki otartej z cytryny

Opis przygotowania:
Truskawki i wodę podgrzewamy. Ciepłe przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Przetarte truskawki stawiamy na ogień, zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 min (mąka powinna stracić smak surowizny). Gorący kisiel rozlewamy do salaterek, odstawiamy do przechłodzenia.
Przed podaniem polewamy sosem jogurtowym, lekko spienionym ze skórką otartą z cytryny.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 4411 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin