Kiszony kabaczek lub cukinia |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 kg kabaczka lub cukinii
- kilka gałązek kopru z kwiatem
- 6 - 7 ząbków czosnku
- 5 dag soli
- 2 litry wody
|
Opis przygotowania: Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć.
Kabaczek/cukinie umyć, bardzo cienko lub gdy młodziutki nie obierać, przekroić wzdłuż, na pół i usunąć pestki z miękiszem.
Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
Wodę zagotować z solą. Zalać słoje gorącą solanką, zakręcić słoiki. pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5281 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |