przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kiszony kabaczek lub cukinia

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 kg kabaczka lub cukinii
- kilka gałązek kopru z kwiatem
- 6 - 7 ząbków czosnku
- 5 dag soli
- 2 litry wody

Opis przygotowania:
Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć.
Kabaczek/cukinie umyć, bardzo cienko lub gdy młodziutki nie obierać, przekroić wzdłuż, na pół i usunąć pestki z miękiszem.
Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
Wodę zagotować z solą. Zalać słoje gorącą solanką, zakręcić słoiki. pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia (piwnicy).
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4879 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin