Opis przygotowania: Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać.
Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Cebulę obrać i posiekać.
Od chleba odkroić piętkę, wyjąć niemal cały środek, pozostawiając mniej więcej 1 cm skórkę.
Część wydrążonego miękiszu chleba (ok 10 dag) namoczyć w wodzie.
Do mielonego mięsa dodać posiekane grzyby i cebulę, surowe jajka, namoczony i odciśnięty miękisz chlebowy, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. I wyrobić to wszystko na jednolitą masę..
Napełnić bochenek chleba farszem. Pomiędzy małe porcje mięsa wkładać jajka przepiórcze.
Całość dobrze dopchać, aby nie powstały dziury.
Bochenek skropić wodą, owinąć w duże liście kapusty.
Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu zdjąć liście.
Kroić w grube kromki, podawać na zimno z sosami.
Pieczone liście kapusty..... pamiętam z lat dziecięcych... gdy babcia piekła chlebek na liściach kapusty i chrzanu...co to był za smak...aż ślinka mi leci...hmmm |