Kluski (knedle) bawarskie |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Głosów: 6 Ocena: 4.50 Składniki: - 5 czerstwych bułek (ważne by nie były to te "dmuchane" niczym francuska bagietka)
- 2-3 jajka
- ok. litra gorącego mleka
- mąka pszenna
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz świeżo zmielony
|
Opis przygotowania: Kroimy na kostkę bułki i zalewamy gorącym mlekiem, czekamy aż ostygnie. Wbijamy jajka, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, mąkę ( ja dosypuję tak na oko, by konsystencja ciasta była odpowiednia do uformowania kluski), sól i pieprz.
Uformowane kluseczki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy kilka minut. |
|
Opis / Uwagi: Są dość syte, więc dobrze komponują się z sosami o piwie nie wspominając :)
Przepis pochodzi z Norymbergi. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 11470 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |