przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski z rodzynkami


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4 osoby
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 75 g rodzynek
- 2 łyżki stołowe rumu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1/8 litra mleka
- 100 g masła
- 400 g mąki
- 500 g jabłek
- łyżka stołowa cynamonu

Opis przygotowania:
Rodzynki namoczyć w rumie. Jajka, sól, 15 g cukru rozmącić. Do masy jajecznej dodać mleko i 20g stopionego i ostudzonego masła. Zetrzeć jabłka na tarce i zmieszać je z namoczonymi rodzynkami i mąką. Wszystkie składniki finalnie połączyć. Resztę masła zrumienić w rondelku. Resztę cukru połączyć z cynamonem.
Z ciasta formować kluski i gotować w lekko osolonej wodzie ( tak jak kluski śląskie). Po wyjęciu z wody podawać polane masłem i posypane cukrem z cynamonem.
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi ze starej niemieckojęzycznej gazety - z tekstu wywnioskowałam, że danie znajduje się w menu południowego Tyrolu. Oryginalna nazwa Rosinen- Knödel
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 6148 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin