przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kolorowa sałatka ryżowa

Poziom: b. łatwy
Porcji: dużo
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
- 2/3 szklanki ryżu (125 g)
- 0.5 świeżego ogórka
- 2 marchewki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- 3 łyżki octu winnego czerwonego
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka koperku
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżka musztardy sarepskiej

Opis przygotowania:
Ryż zalać wrzącą wodą, dodać kurkumę, osolić i gotować 20 min. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ogórek, marchewki, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzeć pikantny sos. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 h. Podawać ze świeżą bagietką.
Przepis czytano już 12843 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin