przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitura brzoskwiniowa z cytryną

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1,5 kg brzoskwiń
- 800 g cukru
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki wody

Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Tak przygotowane owoce włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać, a skórkę pokroić na kawałeczki. Z cytryny wycisnąć sok i razem ze skórką dodać go do konfitur, gotować jeszcze około 15 minut, aż brzoskwinie będą szkliste.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i bardzo dokładnie zamknąć ( ja gdy wkładam konfiturę mam cały czas podpalony maleńki gaz, by konfitura podczas wkładania do słoi była cały czas "gotująca się", wtedy słoiki zasysają się, a zawartość ich nie psuje się).
Opis / Uwagi:
Podane składniki wystarczają na 4 słoiki po 350 ml.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4542 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin