|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitura z agrestu |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg niedojrzałego agrestu
- 0,4 litra wody
- 1 kg cukru
|
Opis przygotowania: Zdrowy, bez plam i uszkodzeń agrest dokładnie wymyć, a następnie każdy owoc nakłuć nierdzewną szpilką w kilku miejscach, 0,7 kg cukru zalać wodą (0,4 l), zagotować. Włożyć agrest do syropu i tylko bardzo mocno podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania i odstawić na kilka godzin. następnie znów przy bardzo powolnym ogrzewaniu zagotować konfitury, zestawić z ognia, zszumować i pozostawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia, podczas ogrzewania, dosypać resztę cukru i kilka minut przy powolnym wrzeniu konfiturę gotować, jednocześnie szumując.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i natychmiast je zamykać.
Dobrze zrobiona konfitura powinna mieć owoce w całości równomiernie zawieszone w syropie.
Kolor konfitury z agrestu - lekko złotawy. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|