przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitura z agrestu

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1,5 kg agrestu (mało dojrzałego)
- 16 - 20 sztuk liści z drzewa wiśniowego
- 500 ml wody
- 1,5 kg cukru

Opis przygotowania:
Agrest wypłukać, przebrać, odciąć nożyczkami szypułki, naciąć każdy owoc z boku i usunąć pestki. Liście umyć, kilka liści zostawić, a resztę wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować. Gdy woda będzie się gotowała, zalać płynem owoce agrestu, a po ostudzeniu schować do lodówki na 10 - 12 h. Następnie odcedzić agrest i liście, a płyn przelać do dużego rondla lub na patelnię, w której trzeba smażyć konfiturę, dodać cukier. Podgrzać, a gdy cukier się rozpuści wrzucić agrest. Smażyć na małym ogniu przez mniej więcej 15 - 20 min. od czasu do czasu mieszając, przed końcem smażenia dodać pozostawione wcześniej liście wiśniowe. Przełożyć gotową konfiturę do wyparzonych słoików i od razu zakręcić.
Przepis czytano już 5255 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin