przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitura z żurawiny do mięs


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 6 średnich słoiczków
Głosów: 8
Ocena: 2.87
Składniki:
- 1 kg żurawiny
- 1/2 kg cukru

Opis przygotowania:
Żurawiny umyć . Wsypać do rondla . Lekko rozgnieść . Wsypać cukier . Smażyć na małym gazie mieszając , aż sok odparuje , a masa zrobi się szklista i gęsta . Gorącą konfiturę kłaść do czystych , wyparzonych słoiczków . Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia .Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny .
Smak żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem pieczystego , zarówno na zimno jak i na ciepło .Doskonałe są sosy z dodatkiem żurawiny ( Np. majonez lub chrzan )
Opis / Uwagi:
Bardzo zdrowa . Żurawina zawiera dużo witaminy C . Doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 18001 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin