Opis przygotowania: Umytą pigwę obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych (obierzyny i gniazda nasienne zachować), po czym zalać zimną wodą i powoli gotować na małym ogniu, aż zmięknie.Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop, zszumować. Pigwę odcedzić (wodę zachować) i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć owoce, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę, zagotować, zestawić z ognia na 10 minut.
Jeszcze trzykrotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać..
Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do czystych słoików i zamknąć.
Przygotować galaretkę:
Do wody pozostałej z obgotowywania pigwy wrzucić obierzyny i wycięte gniazda nasienne i gotować od 20 - 30 minut.
Następnie wywar odcedzić i dodać cukier w proporcji 50 dag cukru na 1 litr wywaru. Posłodzony wywar gotować nadal, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru od żółtego do łososiowego lub różowego. gorącą przełożyć do słoiczków i zamknąć. |