przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kopytka na słodko

Poziom: łatwy
Głosów: 30
Ocena: 4.06
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki
- śmietana kremówka
- 0.5 kostki masła
- bułka tarta
- cukier
- cynamon

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Z mąki i ziemniaków zagnieść ciasto. Jeśli będzie się przyklejać do rąk to dosypywać mąki, aż ciasto będzie z łatwością dać się formować w wałek. Następnie wałek kroimy lekko z ukosa w 3 cm kawałki tzw. kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jakieś 3 - 4 min. Na patelni rozpuścić masło i smażyć przestygnięte kopytka posypane łyżką bułki tartej, aż do zrumienienia z obu stron. Z bułką należy uważać aby jej nie przesypać. Masło wraz z bułką powinno mieć konsystencję lekko płynną, a bułka ma być chrupiąca. Kopytka podawać polane słodką gęstą śmietaną i posypane cukrem. Jeśli ktoś lubi może posypać cynamonem.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 21284 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)


















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin