Kotleciki keftedes |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 40 dkg mieszanego mięsa mielonego (wołowe i wieprzowe oraz jagnięce)
- 2 świeże kajzerki
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 10 listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 1.5 szkl. oleju do smażenia
Sos:
- 10 dkg jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
- 20 listków świeżej mięty
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
|
Opis przygotowania: Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać i posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą i jajkami, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Z otrzymanej masy formować okrągłe kotleciki i smażyć partiami w głębokim oleju.
Przygotować sos: miętę opłukać, drobno posiekać i wraz z octem dodać do jogurtu. Sos wymieszać i doprawić solą. Kotleciki podawać na gorąco lub na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym. |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 12224 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |