przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kotlety grzybowo - orzechowe

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 10 suszonych grzybów
- duża cebula
- 3 - 4 kromki bułki pszennej
- 2 - 3 łyżki śmietanki
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 3 - 4 łyżki masła
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jaja
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej lub barszczu). Kromki bułki namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1 - 2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, starannie wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (np. w kształcie gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Polać masłem i podawać z ziemniakami z wody.
Przepis czytano już 4759 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin