przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotlety z soczewicy i kiszonej kapusty

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 3-4 osoby
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy
- kapusta kiszona 30-40dag (musi być dobra!)
- dwie niewielkie cebule drobno pokrojone i zeszklone na niewielkiej ilości tłuszczu
- dwa jajka
- sól, pieprz (przyprawy do smaku)
- 1,5 szklanki wody
- tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)

Opis przygotowania:
1. soczewicę opłukać i zalać wodą, gotować w osolonej lekko wodzie na małym ogniu ok. 30 minut (często przemieszać)
2. kapustę drobno poszatkować
3. Ugotowaną soczewicę lekko zmiksować lub przepuścić przez maszynkę (wg uznania) i połączyć z kapustą, zeszkloną cebulą, jajkami i przyprawami
4. Uformować niewielkie kotlety i smażyć obustronnie na złocisty kolor
Podawać z warzywami z wody lub ryżem oraz sosem czosnkowym z naturalnego jogurtu, nie przesmażone może posłużyć jako nadzienie do krokietów.
Życzę SMACZNEGO !
Opis / Uwagi:
Danie wegetariańskie
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  olapiprek
Przepis czytano już 11054 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






kotleciki
Dodał/a ~Monika dnia 2010-09-28 15:03:31

żeby się nie rozlatywały ja dodałam do masy bułkę tartą, potem obtoczyłam kotleciki w bułce, wyszły bardzo dobre

kotleciki
Dodał/a ~kaam dnia 2010-03-12 15:44:24

W smaku pyszne, ale się rozlatywały ..











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin