Królik duszony w cebuli |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 24 Ocena: 3.57 Składniki: - comber i uda królika
- 5 dag zmrożonej słoniny
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- mielony biały pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki rosołu (może być koncentratu)
|
Opis przygotowania: Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oprószonymi białym pieprzem. Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp 160 stopni piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą, podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć). Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym. |
|
Opis / Uwagi: oprócz czasu na pieczenie mięsa |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz |
|
Przepis czytano już 37414 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |