przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem waniliowy

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 45 dag malin.
Krem: 1 laska wanilii
- 600 ml śmietany 30-procentowej
- 6 żółtek
- 5 dag cukru

Opis przygotowania:
6 malin odłożyć, pozostałe przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką, przykryć i schłodzić w lodówce razem z odłożonymi owocami. Laskę wanilii przekroić, wyjąć nasiona i włożyć do garnka. Dodać śmietanę i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie z dodawaną porcjami gorącą śmietaną. Podgrzewać jeszcze 2 - 3 min, mieszając drewnianą łyżką. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut. Przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać przetarte maliny i starannie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać odłożonymi owocami.
Przepis czytano już 5206 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin