przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem z kalarepki

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 duże młode kalarepki
- 1 l wywaru z włoszczyzny
- mała cebula
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- zielenina
cukier
sól
pieprz
Grzanki:
8 kawałków długiej bułki
10 dkg startego żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
łyżka ziaren sezamu
sól

Opis przygotowania:
W wywarze ugotować obrane i pokrojone w niedużą kostkę kalarepki i cebulę. Gdy będą miękkie, zmiksować je w wywarze, dodać masło, przyprawy i zagotować. Uprażoną na patelni mąkę dobrze wymieszać ze śmietanką, wlać do garnka, zagotować zupę, cały czas mieszając, i zdjąć z ognia. Podawać w filiżankach, posypaną posiekaną zieleniną. Przyrządzić grzanki. Ser wymieszać z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem i solą. Każdą kromkę bułki posmarować pastą serową i posypać sezamem, ułożyć na wyścielonej pergaminem lub folią blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy grzanki się zrumienią, wyjąć je z pieca i gorące podawać jako dodatek do kremu z kalarepki.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5002 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin