przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem z pieczarek w kokilkach z jajkiem

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 szalotki lub dwie średnie cebule
- 1 kg pieczarek
- czarny pieprz
- Cognac około 1/2 szklanki
- śmietana kremówka 30% około 250 ml
- jajka
- masło

Opis przygotowania:
Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie masła. Złocimy. Dodajemy pokrojone dość grubo pieczarki, solimy i pieprzymy. Całość podlewamy wodą około 2 łyżki. Dusimy aż pieczarki zaczną się podsmażać. Deglasujemy cognakiem, następnie dodajemy kremówkę. Całość redukujemy do otrzymania konsystencji kremu. Krem przekładamy do kokilek, na wierzch wybijamy jajko. Kokilki układamy w naczyniu do połowy wypełnionego wodą i gotujemy powoli pod przykryciem około 5 do 7 minut. Jajko w kokilkach solimy i pieprzymy, dodajemy wiórek masła. Podajemy.
Podajemy z tzw. Croque madame, czyli kromkami tostowego pieczywa pokrojonego w spore paluszki. Paluszki smarujemy masłem i rumienimy w piekarniku.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 6967 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin