|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem z sarniej wątróbki z grzankami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 60 dag wątróbki z sarny, daniela, jelenia lub łosia
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 10 dag cebuli
- 10 dag tłuszczu
- 3 żółtka
- 1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki
- sól
pieprz
|
Opis przygotowania: Włoszczyznę umyć, oczyścić, wypłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Tłuszcz rozgrzać w patelni, włożyć rozdrobnione warzywa łącznie z cebulą, obsmażyć stale mieszając. Wątróbkę obrać z błon, wyżyłować, pokrajać w kostkę i dodać do obsmażonych warzyw i razem chwilę obsmażyć, następnie przełożyć do rondla, wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Ochłodzone warzywa i wątróbkę dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mięsa. Do garnka wlać 2,5 l przegotowanej wody, przecedzony sos z duszenia, zmielone warzywa i wątróbkę, chwilę pogotować. Zupę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, odstawić i zaciągnąć żółtkami. Zupę podawać w bulionówkach, posypaną zieloną pietruszką z dodatkiem grzanek. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 5301 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|